Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Αμφίπολη

















10/10. Αμφίπολη
Με την Αμφίπολη ολοκληρώνεται η ιστορική μας αναδρομή στους οικισμούς του δήμου στους οποίους ανιχνεύεται κατοίκηση κατά την βυζαντινή περίοδο.
Η πόλη της Αμφίπολης ιδρύθηκε το 437 π.Χ. από Αθηναίους εποίκους. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε στην κορυφή επίκαιρου λόφου που εποπτεύει ολόκληρη την περιοχή στην κάτω κοιλάδα του Στρυμόνα. Το βυζαντινό της παρελθόν της πόλης ξεκινά με την ίδρυση στην κορυφή του λόφου τεσσάρων παλαιοχριστιανικών ναών και ενός περίκεντρου κτηρίου του τύπου της ροτόντας κατά τον 5ο και 6ο αιώνα, λίγο χρόνια μετά την αναγνώριση του Χριστιανισμού ως επίσημη θρησκεία του ρωμαϊκού κράτους από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α΄. Η Αμφίπολη έπαιξε σημαίνοντα ρόλο τα επόμενα χρόνια. Ερημώθηκε και εγκαταλείφθηκε τον 8ο ή 9ο αι. εξαιτίας των επιδρομών των Σλάβων και των Αβάρων.
Μετά την ερήμωση της Αμφίπολης την σκυτάλη πήρε μια νέα πόλη που ιδρύθηκε στις εκβολές του Στρυμόνα. Πρόκειται για την Χρυσόπολη η οποία ιδρύθηκε τον 9ο με 10ο αι. από κατοίκους κυρίως της Αμφίπολης και της γύρω περιοχής.
Το 1083 επανέρχεται στο προσκήνιο ο λόφος της Αμφίπολης όταν στις βόρειες παρυφές του λόφου ιδρύεται ξενοδοχείο με το όνομα Μαρμάριον από τον Γρηγόριο Πακουριανό, έναν αξιωματικού του βυζαντινού στρατού με καταγωγή από την Ιβηρία (σημερινή Γεωργία). Το όνομα Πακουριανός μας είναι γνωστό από το Ροδολίβος. Πρόκειται για τον αδερφό του Συμβάτιου Πακουριανού στον οποίο παραχωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό λίγο μετά το 1081 το χωρίον του Ραδολίβους.
Σταδιακά γύρω από το ξενοδοχείο του Πακουριανού το οποίο βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα του Στρυμόνα αναπτύχθηκε οικισμός που πήρε την ονομασία Μαρμάριον. Την πρώτη αναφορά για το Μαρμάριον ως χωριό την έχουμε το 1344 όταν το «χωρίον» παραχωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγο στην μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους, ύστερα από αίτημα του Βούλγαρου τσάρου Ιωάννου-Αλεξάνδρου συμμάχου τότε του Ιωάννη Ε΄.
Γύρω στα 1347 το χωριό του Μαρμαρίου και μερικά χρόνια αργότερα η ευρύτερη περιοχή από τον Στρυμόνα μέχρι τον Νέστο πέρασε στην κυριότητα των αδερφών Αλέξιου και Ιωάννη, δύο βυζαντινών αξιωματούχων και ευνοούμενων του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου.
Το 1367 οι δύο βυζαντινοί αξιωματούχοι, μέγας στρατοπεδάρχης Αλέξιος και μέγας πριμικήριος Ιωάννης, έχτισαν ανατολικά του χωριού Μαρμάριον, τον πύργο του Μαρμαρίου. Λίγα χρόνια μετά οι δυο αξιωματούχοι αφιέρωσαν τον πύργο και το χωριό στην μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους την οποία είχαν ιδρύσει οι ίδιοι το 1357. Έκτοτε το χωριό και ο πύργος αποτέλεσαν το μετόχι της μονής στην κάτω κοιλάδα του Στρυμόνα.
Το 1380 το Μαρμάρι και η ευρύτερη περιοχή της κάτω κοιλάδας του Στρυμόνα κατελήφθη από τους Τούρκους.
Το βυζαντινό χωριό του Μαρμαρίου συνέχισε να υφίσταται μέχρι περίπου το 1600. Μετά το 1600 ένα νέο χωριό με το όνομα Γενίκιοϊ ιδρύθηκε λίγο πιο δυτικά του εγκαταλειμμένου Μαρμαρίου. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και τους Βουλγάρους το 1913 το χωριό Γενίκιοϊ μετονομάστηκε σε Νεοχώρι. Το 1920 το Νεοχώρι μετονομάστηκε σε Αμφίπολη. Το 1925 ήρθαν οι Έλληνες πρόσφυγες από τον Πόντο και ίδρυσαν χωριό επάνω στον λόφο της αρχαίας Αμφίπολης. Τα επόμενα χρόνια οι ντόπιοι κάτοικοι από το παλαιό Νεοχώρι ανέβηκαν και αυτοί στον νέο οικισμό και συγκρότησαν το χωριό που υπάρχει μέχρι σήμερα με την ονομασία Αμφίπολη.
*Οι φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο

Έρευνα - Κείμενο Σαλονικιός Αθανάσιος

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η 1η Μεραρχία αναχωρεί από τις Ελευθερές με προορισμό την Σμύρνη.

  Ελληνική απόβαση στη Σμύρνη Όταν πλέον η Συνδιάσκεψη του Παρισιού εγκαινίασε τις εργασίες της, οι αποκλίνουσες απόψεις της Ελλάδας και της Ιταλίας διαπιστώθηκαν πέρα από κάθε αμφιβολία. Η επίμονη άρνηση των Ιταλών έστω και να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκχώρησης της Σμύρνης και της ενδοχώρας της στην Ελλάδα δημιούργησε αδιέξοδο όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά εξίσου μέσα στους κόλπους του Συμβουλίου των Τεσσάρων. Η λύση στον γόρδιο διπλωματικό δεσμό ήρθε την άνοιξη του 1919 με τον πλέον απροσδόκητο και συνάμα καταιγιστικό τρόπο. Στις 11/24 Απριλίου ο Ιταλός πρωθυπουργός Βιττόριο Εμανουέλε Ορλάντο αποχώρησε από τη γαλλική πρωτεύουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση των υπόλοιπων τριών Δυνάμεων, και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών, να συγκατανεύσουν στην παραχώρηση του Φιούμε (σημαντικού λιμανιού στη βόρεια ακτή της Αδριατικής Θάλασσας) στην Ιταλία. Αυτή η ενέργεια δημιούργησε κλίμα αντιπάθειας και καχυποψίας σε βάρος των Ιταλών, το οποίο ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, μετατρεπόμενο

O Λέων της Αμφίπολης του συγγραφέα Oscar Broneer

  Ενα βιβλίο του συγγραφέα  Oscar Broneer  που εκδόθηκε το 1941 και μεταφράστηκε  στα Ελληνικά απο τις εκδόσεις Αρμός .Περιέχει σπάνιες φωτογραφίες από την εύρεση του επιβλητικού γλυπτού σε κομμάτια στις όχθες του Στρυμώνα καθώς και από την κατασκευή του μνημείου του. Το 1941, ο Σουηδός αρχαιολόγος Oscar Broneer, στο βιβλίο του "Το μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης", παρέθεσε το σχέδιο αναπαράστασης που εικονίζεται δίπλα ως μαυσωλείο με τους ιωνικούς κίονες που το κοσμούσαν στην αρχαιότητα και μεταξύ άλλων έγραψε ότι: "Το 1895, ο Walther Judeith υπέθεσε ότι ο κάτοχος της μεγαλειώδους σαρκοφάγου του Αλεξάνδρου που ανακαλύφθηκε στη Σιδώνα ήταν ο Λαομέδων. Μία ανάλυση των αναγλύφων των τεσσάρων πλευρών της σαρκοφάγου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κεντρική φιγούρα σε κάθε σκηνή είχε σκοπό να απεικονίσει τον κάτοχο σε διάφορα αποφασιστικά γεγονότα της ζωής του και ότι αυτές οι ιστορικές εικόνες δεν ταιριάζουν σε κανέναν από του εταίρους του Αλεξάνδρου εκτός από τον Λαομέδοντα...

Επιδρομές και καταστροφές των βαρβάρων στην Αμφίπολη

  Ερείπια των τειχών της Αμφίπολης ΠΗΓΗ  wikipedia.org Ο ρόλος της Αμφιπόλεως στην ιστορία ήταν πολύ μεγάλος. Για την κατάληψή της στους αρχαίους χρόνους δόθηκαν πολλές μάχες και θυσιάστηκαν χιλιάδες άνδρες. Έγινε το μήλον της έριδος και θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων πρώτα και Θρακών, μετά των Αθηναίων, των Σπαρτιατών, των Μακεδόνων, των Χαλκιδέων και τέλος των Ρωμαίων. Ήταν το μεγαλύτερο στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και νομισματικό κέντρο της Μακεδονίας στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Λόγω της επίκαιρης θέσεως και των πολλών πλεονεκτημάτων της λεηλατήθηκε και καταστράφηκε πολλές φορές. Πολλές καταστρεπτικές επιδρομές έγιναν κατά καιρούς στη Μακεδονία από τους Σκορδίσκους, τους Γαλάτες, τους Μαίδους, τους Δάρδανους και τους Θράκες. Η Αμφίπολη υπήρξε ο στόχος πολλών ληστρικών επιδρομών βαρβάρων λαών. Υπέστη τις παρακάτω καταστροφές: α) Ρωμαίοι . Οι Ρωμαίοι πρώτοι από όλους, όπως αναφέραμε στο προηγούμενο κεφάλαιο, λεηλάτησαν τους θησαυρούς της Αμφιπόλεως. Τους μετ