Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρχείο

Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

dieci10 Γουρνίκι-Παναγία. To ντέρμπι της αλάνας

 

https://www.dieci10.gr/

To ντέρμπι της αλάνας 


Το μεγάλο ντέρμπι στο χωριό, όταν παίζαμε μπάλα, μικρά παιδιά, ήταν το Γουρνίκι-Παναγία.

Κανονικά οι αρχηγοί των δύο ομάδων πλησίαζαν πρώτα όποιον έμενε στις δυο γειτονιές για να τον στρατολογήσουν και μετά περίμεναν κάποιον που θα μάλωνε είτε με την μία είτε με την άλλη ομάδα για να τον αρπάξουν.

Στις μεταγραφές δεν υπήρχαν χρήματα, υπήρχαν όμως καραμέλες, σοκολάτες, σάντουιτς για τους μεγάλους αστέρες και τσιγάρα για τους πολύ προχωρημένους, οι οποίοι είχαν απαιτήσεις για να παίξουν.

Τα ματς γινόταν στο Δημοτικό, όπου ήταν η έδρα για το Γουρνίκι και στο Νηπιαγωγείο, όπου ήταν η έδρα της Παναγίας.

Ηταν Σάββατο μεσημεράκι και εμείς πολύ μικροί κανονίσαμε να παίξουμε στο μονόζυγο στο Δημοτικό για να έχουμε και δοκάρια, τέσσερα άτομα ήμασταν.

Οταν φτάσαμε, είδαμε πολύ κόσμο να κάνει ζέσταμα, ρωτάμε αν μπορούμε να παίξουμε και μας απαντάνε με ερωτήση…”Που κοντά μένετε..??

Αν μένουμε στην βρύση, κοντά στον Σπύρο η αν μένουμε απο εκεί που γίνεται το παζάρι και πάνω?? Που ανήκετε..??

Γουρνίκι η Παναγία??

Αυτές ηταν οι ερωτήσεις…

Στις ομάδες υπήρχαν παίκτες απο Τρίτη Δημοτικού που ήμασταν τότε εμείς, μέχρι Τρίτη Γυμνασιου.

Πήγα στο Γουρνίκι. Εκείνο το πρώτο ματς που παίξαμε εμείς οι μικροί, έληξε 4-4.

Οι εστίες, ηταν η μία προς το κτίριο του Δημοτικού και η άλλη προς τις μπασκέτες, κανονικά με πέτρες για δοκάρια.

Τα πέναλντι, αν το ματς έληγε ισοπαλία, τα χτυπούσαμε στο μονόζυγο για να υπάρχουν δοκάρια κανονικά.

Το 4-3 το έκανα απο ενα λάθος ελεύθερο των αντιπάλων, μετά απο κοντινή πάσα…Είπα απο μέσα μου, θα με κάνουν ήρωα.

Μας ισοφάρισαν όμως στο τέλος και έτσι πήγαμε στα πέναλντι.

Εκει μόνο δυο κατάφεραν να βάλουν γκολ ενω όλοι βαρέσαν πέναλντι απο δυο φορές, εκτος απο μας τους πολυ μικρούς, που μας ειχαν για θεατές στην διαδικασία.

1-1 λοιπόν στα πέναλντι και τότε ρίχνει την ιδέα ένας πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία που ήταν εκεί ως φίλαθλος.

-Γιατι δεν βαρανε και τα μικρά??

-Δεν θα φτανουν την μπαλα ρε. Δεν μπορούν.

Τελικα αποφασίστηκε να σουτάρουμε κι εμείς, εγώ κι’ένας άλλος συμμαθητής μου.

Απλα θα καθομασταν τέρμα εναλλάξ, ο ένας στο σουτ του άλλου, για να είναι δίκαιο το αποτέλεσμα.

Παίρνει φόρα, αουτ, φεύγει η μπάλα πίσω απο το τοιχάκι στο μονόζυγο.

Σκαρφαλώνει την παίρνει, μου την δίνει.

Σκέφτομαι. Μύτο δεν γίνεται να βαρέσω θα με κοροιδεύουν, το πλασέ μπορεί να μην βρει γωνία καν και να πάει πάνω του, οπότε η λύση ηταν το κουντουπιέ στη δεξιά γωνία με ολη την δύναμη και οτι γίνει.

Παίρνω φόρα και ενω έδειξα που θα την στείλω απο τον τρόπο που έτρεξα προς την μπάλα, την έστειλα ακριβώς στο παραθυράκι δεξιά, καλύτερα δεν γινόταν.

Μεγάλη νίκη, οι μισοί πανηγύριζαν σκαρφαλώνοντας στο τοίχο πίσω απο το μονόζυγο και οι άλλοι με κυνηγούσαν με μανία για να πανηγυρίσουμε.

Εκσταση. Περιμέναμε κάθε Σάββατο να κάνουμε τα ματς, περιμέναμε την οργάνωση και τις εντολές απο τον πρόεδρο-προπονητή. Ακούγαμε τις προσφορές αν θα παίζαμε καλά και είναι γεγονός οτι ένας απ’τους καλύτερους μας παίκτες στο Γουρνίκι, πουλήθηκε για μια τσίχλα και μια σοκοφρέτα.

Εκεινη η κόντρα τότε μας έκανε να αγαπησουμε το ποδόσφαιρο της αλάνας και περιμέναμε πως και πως την ώρα να ανταμώσουμε για να παίξουμε και να τα δώσουμε όλα για την γειτονιά μας.

Μεγαλώνοντας, το Βησιγότθοι-Οστρογότθοι, διαδέχτηκε το Γουρνίκι-Παναγία και εκεί πλέον, είχε ανελέητο ξύλο και πολύ ένταση.

Ραμπότας Κώστας 
https://www.dieci10.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η 1η Μεραρχία αναχωρεί από τις Ελευθερές με προορισμό την Σμύρνη.

  Ελληνική απόβαση στη Σμύρνη Όταν πλέον η Συνδιάσκεψη του Παρισιού εγκαινίασε τις εργασίες της, οι αποκλίνουσες απόψεις της Ελλάδας και της Ιταλίας διαπιστώθηκαν πέρα από κάθε αμφιβολία. Η επίμονη άρνηση των Ιταλών έστω και να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκχώρησης της Σμύρνης και της ενδοχώρας της στην Ελλάδα δημιούργησε αδιέξοδο όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά εξίσου μέσα στους κόλπους του Συμβουλίου των Τεσσάρων. Η λύση στον γόρδιο διπλωματικό δεσμό ήρθε την άνοιξη του 1919 με τον πλέον απροσδόκητο και συνάμα καταιγιστικό τρόπο. Στις 11/24 Απριλίου ο Ιταλός πρωθυπουργός Βιττόριο Εμανουέλε Ορλάντο αποχώρησε από τη γαλλική πρωτεύουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση των υπόλοιπων τριών Δυνάμεων, και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών, να συγκατανεύσουν στην παραχώρηση του Φιούμε (σημαντικού λιμανιού στη βόρεια ακτή της Αδριατικής Θάλασσας) στην Ιταλία. Αυτή η ενέργεια δημιούργησε κλίμα αντιπάθειας και καχυποψίας σε βάρος των Ιταλών, το οποίο ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, μετατρεπόμενο

O Λέων της Αμφίπολης του συγγραφέα Oscar Broneer

  Ενα βιβλίο του συγγραφέα  Oscar Broneer  που εκδόθηκε το 1941 και μεταφράστηκε  στα Ελληνικά απο τις εκδόσεις Αρμός .Περιέχει σπάνιες φωτογραφίες από την εύρεση του επιβλητικού γλυπτού σε κομμάτια στις όχθες του Στρυμώνα καθώς και από την κατασκευή του μνημείου του. Το 1941, ο Σουηδός αρχαιολόγος Oscar Broneer, στο βιβλίο του "Το μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης", παρέθεσε το σχέδιο αναπαράστασης που εικονίζεται δίπλα ως μαυσωλείο με τους ιωνικούς κίονες που το κοσμούσαν στην αρχαιότητα και μεταξύ άλλων έγραψε ότι: "Το 1895, ο Walther Judeith υπέθεσε ότι ο κάτοχος της μεγαλειώδους σαρκοφάγου του Αλεξάνδρου που ανακαλύφθηκε στη Σιδώνα ήταν ο Λαομέδων. Μία ανάλυση των αναγλύφων των τεσσάρων πλευρών της σαρκοφάγου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κεντρική φιγούρα σε κάθε σκηνή είχε σκοπό να απεικονίσει τον κάτοχο σε διάφορα αποφασιστικά γεγονότα της ζωής του και ότι αυτές οι ιστορικές εικόνες δεν ταιριάζουν σε κανέναν από του εταίρους του Αλεξάνδρου εκτός από τον Λαομέδοντα...

Επιδρομές και καταστροφές των βαρβάρων στην Αμφίπολη

  Ερείπια των τειχών της Αμφίπολης ΠΗΓΗ  wikipedia.org Ο ρόλος της Αμφιπόλεως στην ιστορία ήταν πολύ μεγάλος. Για την κατάληψή της στους αρχαίους χρόνους δόθηκαν πολλές μάχες και θυσιάστηκαν χιλιάδες άνδρες. Έγινε το μήλον της έριδος και θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων πρώτα και Θρακών, μετά των Αθηναίων, των Σπαρτιατών, των Μακεδόνων, των Χαλκιδέων και τέλος των Ρωμαίων. Ήταν το μεγαλύτερο στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και νομισματικό κέντρο της Μακεδονίας στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Λόγω της επίκαιρης θέσεως και των πολλών πλεονεκτημάτων της λεηλατήθηκε και καταστράφηκε πολλές φορές. Πολλές καταστρεπτικές επιδρομές έγιναν κατά καιρούς στη Μακεδονία από τους Σκορδίσκους, τους Γαλάτες, τους Μαίδους, τους Δάρδανους και τους Θράκες. Η Αμφίπολη υπήρξε ο στόχος πολλών ληστρικών επιδρομών βαρβάρων λαών. Υπέστη τις παρακάτω καταστροφές: α) Ρωμαίοι . Οι Ρωμαίοι πρώτοι από όλους, όπως αναφέραμε στο προηγούμενο κεφάλαιο, λεηλάτησαν τους θησαυρούς της Αμφιπόλεως. Τους μετ